Young Adult

Boekenweek voor Jongeren: dit vond ik van de 3PAK 2020

Gisteren is Het Beste Boek voor Jongeren bekend gemaakt (Nicolas en de verdwijning van de wereld) en het beste vertaalde boek (Darius de Grote is niet oké). Vandaag is de Boekenweek voor Jongeren officieel begonnen en dat betekent onder andere dat je in de bibliotheek en boekhandels weer een 3PAK kunt halen. Ik ging vanochtend meteen op pad en slaagde bij de boekhandel, nadat ik in de bibliotheek weer verwarde gezichten zag toen ik vroeg naar de ‘3PAK  van de jongerenweek’.

In de 3PAK vind je drie verhalen: De Virgin van Daniëlle Bakhuis, De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm van Pepijn Lanen en Floor van het Nederend en Naar Mancora van Johan Fretz. De verhalen zijn alle drie totaal verschillend. In deze blog kun je lezen wat ik ervan vond.

De Virgin van Daniëlle Bakhuis

Dit verhaal van Daniëlle Bakhuis speelt zich in dezelfde toekomstige wereld als die van De Executie af. Dit keer volg je Hannah, die mee doet met het tv-programma De Virgin. Ze gaat op zoek naar de liefde, denkt zij, maar de programmamakers zijn iets heel anders van plan.

Zodra ik de eerste regel van dit verhaal gelezen had, werd ik meegesleurd. Er komen meteen zoveel vragen waar je als lezer antwoord op wilt krijgen dat je steeds sneller en sneller gaat lezen. Je wilt weten wat er precies aan de hand is en daarnaast zorgt Daniëlle Bakhuis er ook voor dat het personage Hannah meteen geloofwaardig en sympathiek is: ik had al snel het idee haar goed te kennen.

Aangezien ik De Executie (ook een genomineerd boek voor Beste Boek voor Jongeren en voor mij absoluut de winnaar) had gelezen kon ik me snel verplaatsen in de wereld waarin Hannah zich bevond. Toch denk ik dat een lezer die onbekend is met De Executie hier ook snel zijn weg in zou vinden. Het verhaal is enorm toegankelijk en doordat het zo snel spannend is en vragen oproept vind ik het uitermate geschikt voor jongeren.

De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm van Pepijn Lanen en Floor van het Nederend 

In 2020 zit er voor het eerst een graphic novel in de 3PAK en dat vind ik op zich al een hele toffe toevoeging. De graphic novel van Pepijn Lanen en Floor van het Nederend begint met een ridder die lepeltje-lepeltje ligt te slapen met zijn ezel, wat natuurlijk meteen voor een bizarre sfeer zorgt. Zodra ze wakker worden, blijkt de ridder zich niks te kunnen herinneren van de avond ervoor en wat volgt is een vaag verhaal over dwergen, een prostituee en een discussie over wie de beste muzikant is, wat volgens de ridder sowieso niet Bono van U2 is maar een muzikant hoog in de bergen. Daarom gaat hij samen met zijn ezel op zoek naar die muzikant. Hierna werd het verhaal voor mij te vaag en komt tot slot Elton John ook nog om de hoek kijken.

Het verhaal vond ik in het begin grappig en origineel en ik merkte dat ik met een glimlach aan het lezen was, want het was geinig, bizar, maar wel goed te volgen. Dit veranderde voor mij heel snel toen het tegen het einde steeds vager werd, waardoor het mij ook niet zoveel meer deed. Ik kan van dit verhaal ook niet zeggen of bijvoorbeeld mijn leerlingen het leuk zouden vinden, het is in ieder geval bizar genoeg om hun aandacht erbij te houden.

Naar Mancora – een tori voor 3PAK van Johan Fretz

Het derde en laatste verhaal was weer totaal anders dan zijn voorgangers. Dit verhaal gaat dieper in op de psyche van de hoofdpersoon, wat mij toch altijd wel aantrekt. De hoofdpersoon gaat op reis, nadat hij jaren te hard door is gegaan. Hij ontmoet een vrouw waar hij meteen meer van wil weten, maar zij geeft hem de opdracht om The Death Road te mountainbiken, omdat hij zo bang voor de dood is. Tussendoor lees je stukjes over zijn verleden en zijn ‘reis naar de reis toe’. Het eindigt in een mooie levensles, die ik wel kon waarderen.

Het is interessant om te zien dat deze 3PAK veel weg heeft van die van 2019. Ook toen was het eerste verhaal een verhaal dat spannend was en snel op gang kwam, een verhaal dat ik geschikt vond voor mijn onderbouwleerlingen. Het tweede verhaal was toen ook een stuk vager, iets waar ik niet zoveel mee kon. Ik kon het wel waarderen, maar vond het tegelijkertijd ook te vaag of misschien zelfs te plat/rauw, wat ik woorden zijn die ik bij het tweede verhaal uit deze 3PAK kan gebruiken. En ook toen was het derde verhaal wat rustiger en ging het meer om de psyche van de hoofdpersoon.

Toch vind ik de 3PAK van dit jaar meer geslaagd, omdat ik me van alle drie kan voorstellen dat jongeren er iets mee zouden kunnen en de verhalen niet te makkelijk of juist te moeilijk zijn. Nu weer zou ik het eerste verhaal, De Virgin, aanraden voor jongeren tussen de 12-15 jaar en het derde verhaal, Naar Mancora, voor jongeren tussen de 15-18 jaar. En de graphic novel? Die is voor die enkeling die hier veel meer in ziet dan ik.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Naomi
  19 september 2020 at 08:53

  Raar eigenlijk dat ze hier bij de bibliotheek niets van weten. Ik moet zeggen dat er in mijn bibliotheek ook niets wordt gedaan aan de boekenweek voor jongeren. Gemiste kans.

 • Geef een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: