Ik help je graag

Weet je niet of je op zoek bent naar een redacteur, persklaarmaker of corrector? Hieronder heb ik kort voor je uitgelegd wanneer je wie nodig hebt.

Redactie

Jouw manuscript heeft redactie nodig wanneer het net af is. Tijdens de redactieronde(s) kan er nog van alles veranderen aan jouw verhaal. Denk aan hele hoofdstukken die verdwijnen, personages die overbodig blijken of juist erbij komen en ga zo maar door. Het is vooral van belang dat jouw verhaal inhoudelijk zo aantrekkelijk mogelijk wordt. Er zit spanning in je verhaal en een logische opbouw. Hier kijk je samen met een redacteur naar, die dus diep de tekst in duikt. 

Op de pagina Redactie ga ik nog dieper in op waar ik naar kijk wanneer ik jouw tekst ga redigeren.

Persklaar maken

Een tekst persklaar maken houdt in dat je het gereedmaakt voor uitgeven. Naast de schrijver heeft dus al een redacteur naar jouw tekst gekeken. 
Tijdens het persklaar maken wordt vooral gekeken naar de laatste onjuistheden en zinnen die vloeiender kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een personage dat in hoofdstuk 1 rood haar heeft en drie hoofdstukken later ‘haar blonde lokken kamt’. 
Als jij van plan bent je boek zelf te gaan uitgeven en het is al geredigeerd, dan doe je er goed aan een persklaarmaker in te schakelen.

Correctie

Helemaal aan het einde van het redactieproces, nét voordat het boek verschijnt, komt de corrector in beeld.
De corrector krijgt meestal het boek in pdf aangereikt. De tekst staat dan al zoals het er uiteindelijk uit komt te zien. 
Alle laatste spel- en typfouten worden gecorrigeerd, net zoals grammaticale fouten of afbreekfouten. (Wanneer er aan het einde van de regel bijvoorbeeld me- staat en op de volgende regel teen, in plaats van met- en een.) 
En kloppen de illustraties bij de tekst? Zijn de hoofdstukken goed genummerd? Staan de regels mooi op de pagina’s? 
De corrector zorgt ervoor dat jij met een gerust hart je boek kunt gaan uitgeven.