Persoonlijk

2021 & de eeuwigdurende leesdip

Corrector

2021 is niet helemaal mijn jaar. Nou ja, dat is ook niet echt waar. Op het gebied van lezen en bloggen is het niet mijn jaar. Daar heb ik me de laatste weken ook vaak tegen verzet, wat tot frustratie leidde. Ik “dwong” mezelf te lezen of ik wilde per se een recensie schrijven over een boek waar ik eigenlijk geen mening over had. Dat probeer ik nu los te laten, maar het neemt niet weg dat het lezen en bloggen lastig gaat.

Tot nu toe las ik 42 boeken in 2021. Volgens mijn Goodreads Challenge hadden dat er 8 meer moeten zijn. Gelukkig geef ik daar niets om. Maar wat me wel raakt is dat het lezen, een lievelingshobby, zo moeizaam gaat. En dat wanneer ik terugdenk aan de boeken die ik gelezen heb, ik het moeilijk vind om te bedenken welke me geraakt hebben.

En dus besloot ik eens te gaan kijken welke boeken ik wél fijn vond dit jaar. Briefjes voor Pelle haalde me dit jaar al een keer uit mijn leesdip (daarna ben ik er weer keihard in gevallen), Moordgids voor lieve meisjes heb ik met veel plezier gelezen, het tweede deel van De Sterrensteen was weer een succes, De eik was hier – een filosofisch kinderboek – vond ik prachtig, ik las Heartstopper meerdere keren opnieuw (zogenaamd voor werk, maar vooral omdat ik er blij van werd) en over de Valentines kwam eindelijk het tweede deel en daar genoot ik van.

Maar er waren ook genoeg boeken die ik DNF’de dit jaar. Nu in de bioscoop (ik vond de hoofdpersoon irritant), Geheimen van het tuinhuis (geen idee waarom, het verhaal boeide me en ineens was ik er klaar mee), De zeven zussen… (Een wanhopige poging om hopelijk verslaafd te raken aan een serie en even vooruit te kunnen.)

Daarnaast staan er ook genoeg boeken op mijn ‘read’-lijst waar ik niet blij van werd. Erna Sassen is een van mijn favoriete auteurs, maar Zonder titel wist me niet te raken. Tokio voor altijd beloofde veel goeds, maar halverwege het lezen besefte ik dat ik totaal geen klik had met de hoofdpersoon en de enorm populaire Middernachtbibliotheek vond ik helemaal niet zo bijzonder.

Kortom: er valt geen touw aan vast te knopen. Ik had gehoopt een patroon te zien. Misschien was er wel een bepaald genre dat ik met plezier las. Maar het is enorm wisselend en mijn leesgedrag schiet alle kanten op. Zelfs auteurs waar ik normaal alles van wil lezen wisten me nu niet te verleiden. Boeken die op zich interessant waren, wisten me niet lang genoeg te boeien. Misschien is dan de conclusie dat het niet zozeer aan de boeken ligt, maar aan mij.

En dat zou kunnen kloppen. Want 2021 is – zoals ik al zei – een raar jaar. Na zeven jaar gewerkt te hebben als docent Nederlands, werk ik nu thuis. Ik moet wennen aan het hele ZZP’er zijn. Dus mijn hoofd zit vol met vragen/twijfels/onzekerheden/geluksmomentjes en tijdens het lezen dwaal ik nogal eens af. Of ik heb de hele dag al gelezen voor mijn werk en heb dan niet zoveel zin meer om voor mijn plezier te lezen, waardoor een boek lang blijft liggen en ik er niet lekker in kom.

Ik vind het dus niet eerlijk om de boeken de schuld te geven, waarschijnlijk zouden ze me op een ander moment een heel ander gevoel hebben gegeven. En ik vind het al helemaal niet eerlijk om recensies te schrijven over boeken die ik met halve aandacht gelezen heb. Daarom wacht ik maar gewoon. Ik ga mezelf gewoon even de tijd geven om aan alles te wennen. Wie weet komt er dan toch een moment dat er ineens weer een echte klik is met een boek.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  That Blonde Woman (@KatjaBlauw)
  23 september 2021 at 14:39

  In begin vond ik dit ook enorm lastig als zzp’er, maar toen besloot ik om een deel van mijn boeken te lezen voor een recensie en de rest privé. Het hielp voor mij enorm om toch een soort onderscheid te hebben.
  Hopelijk vind je iets wat goed voor jou werkt en in tussentijd geef jezelf de ruimte en tijd.

 • Reply
  Audrey
  23 september 2021 at 15:14

  Wat vervelend! Jezelf de tijd gunnen om te wennen aan deze nieuwe situatie klinkt als een heel goed plan.

 • Reply
  Lalagè
  24 september 2021 at 07:50

  Dat lijkt me inderdaad frustrerend, als de veilige havens van boeken waar je in kunt ontsnappen ineens niet meer werken… Vind je wel ergens anders ontspanning in, zodat je niet alleen maar aan werk denkt? Dat lijkt me het belangrijkste. En die boeken komen vast wel weer een keer.

 • Reply
  Naomi
  24 september 2021 at 07:56

  O, balen! Maar alles bij elkaar klinkt het ook logisch. Ik ben benieuwd wanneer en hoe je de leesdip te boven gaat komen. Ik kan me namelijk voorstellen dat je ook wel weer verlangt naar heerlijk weg kunnen duiken in een boek.

 • Reply
  Mascha Eleonora
  28 september 2021 at 09:57

  Je hebt het vast zelf al overwogen, maar misschien werkt een luisterboek voor je goed? Dan kan je helpen om weer in een boek te komen zonder dat er er daadwerkelijk voor ”moet” gaan zitten…
  Mij heeft dit in ieder geval enorm geholpen om uit een diepe leesdip te komen :)

 • Reply
  Lesley
  4 oktober 2021 at 16:45

  Lijkt me inderdaad frustrerend. Ik had trouwens wel hetzelfde met ‘De zeven zussen’. Soms vind ik een serie wel eens leuk om te lezen en had beslist dat deze het wel eens kon worden, maar ik had er ook echt totaal niks mee!

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: