Overzicht

Mijn top 3 boeken van 2020

De kerstdagen zijn voorbij en dat kan maar een ding betekenen: het einde van het jaar nadert. Tijd om een top 3 te maken van de boeken die ik in dit rottige jaar las. Elk jaar weer beperk ik mezelf tot 3 boeken, hoe moeilijk dat ook is. Nou ja… Ik merkte dat ik het dit jaar helemaal niet zo moeilijk vond. 2020 was voor mij qua boeken ook niet zo geweldig. Ik las veel boeken die wel leuk waren, maar niet geweldig. En dus kwam ik al snel uit op 4 boeken, waarvan er nog eentje moest sneuvelen. Dit is mijn top 3 van 2020 geworden.

Het zout uit je ogen van Miriam Bruijstens

Ik begon 2020 heel goed, namelijk met de nieuwste dichtbundel van Miriam Bruijstens. De gedichten gaven me zo’n fijn, zomers gevoel. Maanden later kan ik het me nog steeds heel goed herinneren. Veel van de gedichten spraken me aan, lieten me weer terugdenken aan het hebben van een prille relatie. Samengevat: er zat enorm veel emotie in en Miriam wist die ook uit mij te halen. Ik ga in 2021 deze bundel sowieso nog een keer oppakken.

De Sterrensteen, het boek der veranderingen – Kelly van Kempen

Een ander boek dat veel met me deed was De Sterrensteen van Kelly van Kempen. Het begon al bij de prachtige omslag. Ik kon het boek gewoon niet laten liggen. Daarnaast weet ik nog goed dat ik best wel in een leesdipje zat, daar heb ik dit jaar echt veel last van gehad. Maar De Sterrensteen trok me er onmiddellijk uit. Dit boek voelde zo heerlijk magisch aan. Ik vond de mengelmoes van mysterie en avontuur fantastisch gedaan en ik kon alle personages zo voor me zien. Ik hoop dat er snel een vervolg komt.

Welkom in het rijk der zieken van Hanna Bervoets

Het derde en laatste boek alweer… Een heel ander boek ook dan de vorige twee. Toen ik begin dit jaar ziek was, vond ik het ontzettend grappig om een boek te lezen dat Welkom in het rijk der zieken heette. Maar wow, ik moest er enorm aan wennen. Het is alweer even geleden, maar wat ik me nog kan herinneren is dat er een bepaalde wereld in dit boek verweven zit waar ik eerst erg moeite mee had. Mijn brein zei steeds: dit kan niet, dit werkt niet, dit klopt niet. Het duurde even voor ik dat kon loslaten, maar zodra dat gelukt was zag ik wat Bervoets aan het doen was en kon ik niet anders dan genieten van haar genialiteit. Dit boek, dat gaat over chronische ziektes, zouden veel meer mensen moeten lezen. Niet alleen omdat het schitterend geschreven is, maar ook omdat er in deze maatschappij wel wat meer begrip mag komen voor chronisch zieke mensen.

En misschien denk je nu: Anneke, wat was dan dat 4e boek? Aangezien ik hem ook heel graag nog even in de spotlight wil zetten, want het is gewoon een belangrijk verhaal, zal ik het nog even noemen: Confettiregen van Splinter Chabot. Dit boek heeft mij enorm weten te raken en ik heb het ook meteen aangeraden aan mijn leerlingen. Het is zo belangrijk dat dit soort verhalen verteld worden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw mooiste boeken van 2020 en of ik je heb weten over te halen om een van mijn favorieten te gaan lezen. Ik hoop het en tot slot wil ik je alvast een fijne jaarwisseling wensen. 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Lalagè
  28 december 2020 at 09:10

  Oké, ik zal die Sterrensteen op mijn lijstje zetten. En ‘Het zout uit je ogen’ lijkt me heerlijk voor in de zomer.

 • Reply
  Naomi
  28 december 2020 at 15:47

  Een top drie. Ik vind het knap. Ik heb een top vijf gemaakt en dat kostte me al heel veel moeite. Want k moest maar blijven schrappen en ik vond alles mooi…

  • Reply
   Anneke
   28 december 2020 at 15:51

   Het is ook heel lastig!

  Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: