Literatuur en romans

Anna Karenina: de laatste update

Dit is de laatste update over Anna Karenina. Niet omdat ik het boek uit heb, maar omdat ik het opgeef. En dat is toch altijd even lastig – een boek niet uit lezen.

De vorige keer heb ik nog een vrij enthousiaste update geschreven. Ik was sinds weken weer begonnen in Anna Karenina en ik genoot echt van bepaalde stukken. Helaas was dit van korte duur. Ik bedacht toen om de verfilming te gaan kijken. Wie weet zou ik daardoor het verhaal beter begrijpen en meer gaan waarderen, waardoor ik het boek ook weer interessanter zou gaan vinden.

Maar wat bleek? Tijdens de film kon ik mijn aandacht er ook amper bij houden. Voor het eerst merkte ik dat ik het boek echt wel goed begreep, maar dat het gewoon aan het verhaal zelf lag. Blijkbaar vind ik het helemaal niet zo boeiend als ik had gedacht.

Je begrijpt natuurlijk wel dat ik daardoor begon te twijfelen. Mijn leesmotivatie was inmiddels lager dan laag. Daarnaast miste ik het enorm om wél te genieten van een boek en mezelf te verliezen in een verhaal. Ging ik mezelf dan nog dwingen om 500 bladzijden te lezen in een boek waarvan ik nu vrij zeker wist dat het mij nooit zal gaan liggen? Het antwoord is – uiteraard – nee.

Ik vind het heel tof om zo af en toe mezelf uit te dagen een bepaald boek te lezen. Anna Karenina zal ook zeker niet voor niets door velen als een van de mooiste romans ooit beschouwd worden. Maar: zoveel mensen, zoveel smaken. En dit boek smaakt mij gewoon niet.

Ondanks dat het een beetje voelt als opgeven en zelfs als falen, weet ik ook dat dat onzin is. En ik kijk er nu juist naar uit om weer een boek op te kunnen pakken waar ik blij van word. Hopelijk komt dan mijn leeshonger snel weer terug.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Luna
  23 december 2020 at 00:10

  Dat geeft niks, je bent een ervaring rijker, dat is geen falen :)

  Ik hoop dat je blijft komend jaar, ik vind het zo leuk om je te volgen. Fijne feestdagen Anneke :)

  • Reply
   Anneke
   23 december 2020 at 00:18

   Wat een lieve reactie ❤️

 • Reply
  Liesbethblogt
  25 april 2021 at 16:10

  Het leven is gewoon te kort voor boeken die je niets doen.

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: