Kinderboeken

Nog even over het Kinderboekenweekgeschenk van 2020

De Kinderboekenweek is alweer een paar dagen geleden afgelopen, maar ik wilde toch nog even wat kwijt over het geschenk van dit jaar: De diamant van Banjarmasin van Arend van Dam. Voor mij was het de eerste kennismaking met deze auteur waar ik al lang nieuwsgierig naar ben. Dat hij veel over geschiedenis schrijft wist ik dus al en daarom was hij natuurlijk de perfecte schrijver tijdens dit thema ‘En toen?’ voor de Kinderboekenweek.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de geschenken vaak vergeet te lezen (of ik heb er gewoon geen zin in). Eigenlijk las ik vorig jaar het Kinderboekenweekgeschenk (van Anna Woltz) voor het eerst sinds jaren. Dit jaar duurde het ook even voordat ik zin had om het boekje op te pakken. De titel en de lay-out aan de binnenkant maakten me niet erg enthousiast.

Geinige verhalenbundel

Uiteindelijk vond ik het wel een geinige verhalenbundel. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het een verhalenbundel zou zijn. Het lijkt me ook niet enorm geschikt voor zo’n kort boekje en dat was hier en daar ook te merken. De overgangen tussen de verhalen gingen vaak snel en stroef en de verhalen zelf waren soms juist zo interessant dat ik wilde dat ze langer waren of juist te kort om interessant te worden.

Goede instap voor gesprekken 

Toch was ik wel enthousiast, omdat er belangrijke thema’s naar boven komen in De diamant van Banjarmasin. Ik vind het goed dat er geschreven wordt over het verleden van Nederland en dat het niet altijd (bijna nooit) zo goed was zoals ons vaak verteld is. Ik denk dat dit een goede instap zou kunnen zijn om met kinderen te praten over de geschiedenis van Nederland. Al zou ik er misschien voor kiezen om dan een paar verhalen eruit te pakken in plaats van het hele boekje te lezen.

In ieder geval heeft het mij wel nog nieuwsgieriger gemaakt naar de boeken van Arend van Dam en ik ben absoluut van plan er binnenkort eens een op te pakken.

You Might Also Like

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: