Nadat ze is gedumpt door haar vriendje Benno, kan de zeventienjarige Emma wel wat afleiding gebruiken. Ze verheugt zich enorm op haar klassenreis naar Griekenland. Vooral omdat meneer Vandevelde, haar jonge en knappe chemieleraar, meegaat als begeleider. Veel meisjes op school hebben een crush op hem en Emma stiekem ook. Tegelijkertijd beseft ze dat een relatie tussen hen onmogelijk is. Totdat ze begint te merken dat meneer Vandevelde misschien meer belangstelling voor haar heeft dan een leraar zou mogen hebben. Is er echt chemie tussen hen?
Chemie gaat over de 17-jarige Emma die net gedumpt is, op schoolreis gaat naar Griekenland en daar verliefd wordt op haar leraar chemie (scheikunde). Eh jeetje. Dit is een onderwerp waar ik altijd een beetje ongemakkelijk van word, omdat ik als docent me gewoon niet kan voorstellen dat je ook maar iets ziet in een leerling (of een leerling in mij, HELP).
Maar oké – ik wilde vooral eens weten hoe Kaat De Kock dit onderwerp heeft aangepakt. Het voelt namelijk best als een cliché, een verhaal over een meisje dat verliefd wordt op haar leraar. En op een bepaalde manier is het boek ook wel cliché. Ik kan er natuurlijk niet teveel over vertellen, maar laat ik het zo zeggen dat er meer gebeurt dan een verliefdheid vanuit Emma.
Gelukkig heeft het verhaal ook een minder onoriginele kant, namelijk de manier waarop het eindigt. Ineens lijkt Emma het licht te hebben gezien. Ze begint haar hersenen te gebruiken. Al moet ik toegeven dat het vooral komt door hoe haar verwachtingen niet matchen met de realiteit. Ik had me de ontknoping heel anders voorgesteld, dus hier was ik wel blij om.
Waar ik minder blij om was, was dat ik totaal geen hoogte kon krijgen van hoe oud Emma was. Op sommige momenten gedroeg ze zich echt als iemand van 17 of 18 jaar en op andere momenten leek ze een stuk jonger. Ik vind dit als lezer best vervelend, maar ik kan me voorstellen dat dit niet zozeer te maken heeft met het weglaten van informatie, maar het niet begrijpen van informatie. De auteur van dit boek komt namelijk uit België en ze zullen daar vast een ander schoolsysteem hebben dan wij. Waarschijnlijk staat erin het boek duidelijk aangegeven welk niveau of op welke school ze zit, waardoor een Vlaamse lezer wél weet hoe oud Emma is. (Het enige wat ik kan vinden is dat ze in het vijfde zit.)
Ik vond Chemie uiteindelijk een lekker tussendoortje waar ik niet teveel bij na moest denken, maar wat me gelukkig ook nog een beetje verraste.
Hmm nee, dit is niet echt een boek voor mij denk ik. Al vind ik de cover wel tof gemaakt!
Vivian plaatste onlangs Statistieken bij boekenblogs: moet je er iets mee?
Dat heb ik dus ook altijd met het scholensysteem in Nederland :-) In het vijfde middelbaar ben je in België normaal een jaar of zeventien.
Annelies plaatste onlangs RECENSIE | De Geesten van Ter Welle – Karen Dierickx
Haha, Annelies is me al voor. Ik wilde ook alvast zeggen hoe oud het personage dan normaal zou zijn (indien ze geen jaren gedubbeld heeft). Zelf vind ik het ook verwarrend maar dan in de omgekeerde richting. Ik ken jullie afkortingen voor de opleidingsniveaus immers niet goed.
zwartraafje plaatste onlangs Tegenstellingen #2
Ik las Chemie ook een tijdje terug. Met die schoolniveau’s had ik ook moeite, haha. Ik vond het best prima voor tussendoor, maar verder niet een boek voor mij. Toch meer iets voor jongere lezers denk ik, wat natuurlijk ook prima is.